STARTSIDA Artiklar Om oss Bonusar Länkar Kontakt
     

Bingo Regler
Svensk Bingo
Nät Bingo
Att spela Bingo
 
Spelvarianter
Artiklar
Bil Bingo
Bingo hallar
 
Mer Bingo
Bingo
Bingon´s Historia

 

Uppgifterna går lite isär om hur och när bingospelet uppstod. Vissa säger att det kommer ifrån USA och andra hävdar att det först kom från Europa. Men bingo i olika varianter, har funnits i Europa sedan 1500-talet. Och under tidens gång så har bingon utvecklats och idag existerar ett antal varianter sida vid sida, både fysiska och virtuella.

Beano
År 1929 en decemberkväll så beslutade en väldigt trött leksaksförsäljare i New York, vid namn Edwin S. Lowe, att köra till Jacksonville i Georgia, så att han kunde börja tidigt nästa dag med sina avtalade möten. Året innan hade Lowe startat ett eget leksaksföretag med 2 st. anställda och med 1000

dollar i startkapital. Kort därefter så brakade marknaden och utsikterna för hans tidigare blomstrande firma, såg nu väldigt mörk ut.

Några km. innan Jacksonville så möts Lowe av ett kraftigt ljus från ett kringresande tivoli. Lowe hade inte bråttom och parkerade därför bilen och gick ut för att titta. Alla bodarna var stängda förutom en, som var fullpackad med folk. Lowe ställde sig på tårna för att kunna se vad som pågick. All aktivitet där inne var centrerad kring ett hästskoformat bord som var täckt med numrerade kort och en massa bönor. Detta spel var en variant av Lotto, men med namnet Beano. Upproparen drog små träplattor med nummer från en gammal cigarrlåda, varefter han ropade ut numret högt. Spelarna kollade därefter på sina kort för att se om dess träplattor innehöll det uppropade numret. Om numret fanns så puttade de en böna ovanpå numret.

Detta fortsatte tills en person hade fyllt en hel rad med bönor, antingen horisontalt, vertikalt eller diagonalt. När detta hände så ropades vederbörande ”Beano” ut. Och mottog i gengäld en liten Kewpie duk.

Lowe försökte själv att spela Beano den där kvällen, men han kunde inte få en plats vid bordet. Medans han väntade så märkte han att spelarna i praktisk taget var beroende utav spelet. Upproparen ville gärna stänga för kvällen men varje gång han sade ”sista spelet”, fanns det ingen som reagerade. Då han äntligen lyckades stänga kl. 3 på morgonen, var han tvungen att jaga iväg dem ifrån bordet.

Efter att upproparen stängt ner bordet, så berättade upproparen för Lowe, att han hade stött på ett spel med namnet Lotto, då han reste runt med ett tivoli i Tyskland året innan. Han tänkte då att spelet skulle lämpa sig bra som ett tält- eller tivolispel. Men han ändrade lite i spelet och ändrade sedan namnet till Beano. Detta spel gick hem hos de flesta människor och var en säker pengamaskin. Då han reste tillbaka till USA så beslutade han att fortsätta med spelet i ett kringresande tivoli.


Bingo
Efter hemkomsten till New York så köpte sig Lowe några torkade bönor, en gummi numreringsstämpel och lite kartong. Han bjöd sedan in vänner och Lowe tog sedan på sig rollen som uppropare. Det tog inte lång tid innan hans vänner spelade Beano med samme iver och begeistring, som han hade sett i tivolit. Efter en runda så märkte Lowe att en utav spelarna var nära på att vinna. Och att hon blev gladare och gladare vartefter bönorna blev lagda på hennes platta. Då det sista numret äntligen blev uppropat, reste hon sig hastigt upp, men glömde i sin iver vad det var hon skulle ropa ut och i stället för att ropa Beano så stammade hon ut ”B-b-b-bingo”!

”Jag kan inte beskriva den känsla av glädje, som sköljde in över mig efter detta utrop”, sade Lowe. ”Det enda jag kunde tänka på var att jag ville få succé med detta spel och att det skulle heta Bingo!”

Lowes första bingospel kom i 2 st. variationer: ett sett med 12 st. kort för 1 dollar och ett sett med 24 st. kort för 2 dollar. Spelet fick en enorm succé och var startskottet för Lowes firma.

Även om namnet Bingo lätt skulle ha kunnat uppnå varumärkes rättigheter, hade spelet – efter det var offentliggjorts – en mycket liten chans till att bli skyddat. Så snart succén var tydlig så började folk att kopiera spelet. Men Lowe var dock väldigt nådig, han bad sina konkurrenter att betala honom 1 dollar om året och att kalla spelet för Bingo. Ett lågt pris för att undgå rättsprocesser och snart var namnet legendariskt.

Bingokortet och den stackars matematikern
Åtskilliga månader efter att Bingo kommit ut på marknaden så blev Lowe kontaktad av en präst från Wilkes-Barre i Pennsylvania. Prästen hade ett problem i sin församling. Ett smart församlingsbarn hade fått idén att använda sig av Bingo för att lösa kyrkans ekonomiska problem. Så prästen hade satt det hela i verket med att köpa åtskilliga av Lowes 2 dollar bingosätt. Men det visade sig att det var ett problem, då varje spel hade åtskilliga vinnare. Lowe såg då de stora ”fundraising” möjligheter som spelet erbjöd, men erkände samtidigt att det bara kunde låta sig göras i den storleksordningen, om man utvecklade ett otaligt fler nummerkombinationer för korten. För att kunna uppnå detta så tog Lowe kontakt med en äldre matematikprofessor vid Colombia Universitet, vid namn Carl Leffler. Lowe bad honom sammansätta 6000 olika bingokort, utan att några kort fick ha samma nummer. Professorn var villig till att göra jobbet om han blev avlönad per kort. Ju längre fram i processen som professorn kom, desto svårare blev det och Lowe miste snart sitt tålamod. Till sist så kostade 1 kort 100 dollar. Men efter en tid så var uppgiften löst. Företaget E.S. Lowe hade 6000 kort, på en bekostnad av professorns förnuft!

Kyrkan i Wilkes-Barre blev senare räddad och även en församling i Columbus Hall i Utica i New York blev räddad. Ryktet spred sig snabbt: -”Jag fick tusentals brev, som bad om hjälp till att starta upp bingospel”, sade Lowe. Ja, så många att han var tvungen att ge ut Bingospelets första användarmanual. Detta initiativ blev uppföljt av ett månadsvis nyhetsbrev med namnet The Blotter (som samlade alla Bingo nyheter) och blev distribuerat till 37 000 läsare. Under år 1934 så hölls det 10 000 bingospel i veckan och Ed Lowes firma (nu med 1000 st. anställda) försökte desperat att möta alla frågor. Vilket krävde ett helt etage av kontorsbyggnader  i New York och 64 maskiner till att trycka dygnet runt. ”Vi använde mer tidningspapper än tidningen The New York Times!” och senare höll Lowe världshistoriens största Bingospel i New Yorks Teaneck Armory, med hela 60 000 spelare och 10 000 som inte fick lov att vara med. 10 st. bilar lottades ut och Bingo var därmed igång med ljudets hastighet. Snart var det lika utbrett som fotboll och allt samman på grund av Ed Lowe och förlusten av Professor Lefflers förnuft.


Svensk bingo
I Sverige så arrangerades det första organiserade bingo spelet år 1961 i Skåne. Det var ett experiment till att försöka få in pengar till klubbkassan och resultatet slutade i en succé. Bingo spelet spred sig som en löpeld och i slutet av 1960-talet så spelades det bingo på ca. 500 platser runt om i landet.
Idag finns det ca. 100 bingo hallar i Sverige, men den senaste trenden är att spela bingo online.

 


Bingo
Bingochatten
Bingo ordlista
Bingotips
Bingons Historia
Vett och etikett
 
 
Bingo på nätet
Spela bingo på nätet
Bingo Bonus
Bingo FAQ
Att tänka på
 
 
Övrigt på nätet
Betting
Poker